Karl-Erik var med och bildade Röda Bollen- Sveriges äldsta supporterförening i bandy?

RB:s nuvarnade ordförande Eije Andersson tillsammans med Karl-Erik Persson som var med och bildade RB. RB:s nuvarnade ordförande Eije Andersson tillsammans med Karl-Erik Persson som var med och bildade RB.

I fjol firade supporterklubben Röda Bollen 25 år sedan de återuppstod 1997 efter en tids dvala. Men faktum är att ”RB”:s historia sträcker sig längre tillbaks än så, faktiskt hela 43 år tillbaka och kan mycket väl vara Sveriges äldsta supporterförening inom bandyn

De första stadgarna sattes 1975 på Rådhusgatan 27 i Nässjö där då Nässjö IF hade sitt kansli som sedermera återfinns på Skogsvallens område. Mycket tyder på att Röda Bollen eller ”RB” just är landets äldsta supporterklubb inom bandyn, vi har pratat med en som var med när det begav sig. Namnet är Karl-Erik Persson med en ålder på 74 år och som var med den där dagen då Röda Bollen först såg dagens ljus och initiativet kom från ja, Nässjö IF.

-NIF hade hela andra våningen till sitt förfogande på Rådhusgatan 27 och där bildade ett gäng Röda Bollen på uppdrag av Nässjö IF. Vi som var mest engagerade blev ett tight gäng och vi hade medlemmar från orter som Jönköping, Vetlanda, Eksjö och Björköby för att nämna några. Det dök upp flertalet kända som okända berättar Karl-Erik som även säger att medlemsantalet var strax över 100-sträcket efter en kort tid.

-Jag var till en början kassör, eller var det sekreterare? Nåväl, det är ju trots allt 43 år sedan. Bollarna i bandyn var ju inte rosa på den tiden utan röda och på den vägen är det säger Karl-Erik som passande bor granne med dagens ordförande i Röda Bollen, Eije Andersson. RB:s första ordförande hette Bertil Ekman och var radiohandlare i staden. Jag hade dock en bakgrund inom bandyn med IFK Nässjö som moderklubb, en klubb som var mycket starka på juniorsidan och försåg NIF med många talanger. 1958 gick jag över till NIF och fick utöver spel i B-lag och juniorlag även känna på hetluften i A-laget några matcher.

Röda Bollen då och nu
Karl-Erik berättar att uppgifterna för den nystartade supporterföreningen i mitten på det glada 70-talet främst var hjälpa till vid sidan av banan med diverse saker men även att dra in pengar för att trygga NIF:s ekonomi.

-Vi hade en rad olika arrangemang med auktioner nere på gamla Volvo, vi hjälpte till vid Björnholmens dansbana fredagar som lördagar och anordnade en ungdoms cup för 15-åringar som fick heta ”Röda Bollen-cup”. I den allra första upplagan av denna cup valdes Anders Järryd till turneringens främsta spelare, senare känd tennisspelare.

-På min tid som blev över 10 år lång i RB så hade vi många bortaresor med Tony Råberg som reseledare (Tony hjälper till kring A-lagsmatcherna än idag) och även klack men det var inte det mest primära. I dag ser jag att RB är en stark klack på läktaren som ofta syns i tidningen och på nätet, fokusen har skiftat med andra ord och det är även en rätt iakttagelse av Karl-Erik då RB idag primärt ser till att gynna sina egna medlemmar ekonomiskt med lägre priser på resor, anordnar fester och läktararrangemang där just läktaren är det allra viktigaste för att på den vägen stötta laget i deras hjärtan.

Hur fick ni ork till allt slit ni la ner i era evenemang?
-Helt enkelt för att vi hade så stort intresse och kärlek för och till Nässjö IF, annars hade det aldrig gått konstaterar Karl-Erik bestämt som ser att RB ser väldigt annorlunda ut idag. Det går ju inte att komma ifrån att bli lite stolt när jag ser hur starka RB är på läktaren och att jag fick vara med att starta upp hela föreningen, där och då visste vi ju inte heller hur tidiga vi var med detta i bandysverige.

Laget i mitt hjärta
-Vi fick även ibland uppmärksamhet för det slit vi la ner på RB, det allra starkaste minnet jag har och ett kärt sådant är när Aftonbladet eller Expressen delade ut ett stort pris för insatser av supportrar, vi vann det priset och prispengarna som låg på 25 000 kr, en stor summa på den tiden vill jag lova.
NIF är laget i mitt hjärta och även om jag inte arbetar inom NIF idag ser jag matcher då och då från min plats intill avbytarbåsen, där ser jag även RB på läktaren med sitt stora engagemang.

NIF-VBK hetast
Genom åren har Nässjö IF-Tranås BoIS blivit en riktig klassiker och hett derby men för mig finns det ett derby som smäller högre. När NIF möter VBK är det alltid mycket heta känslor där VBK säkert ser sig själva som stora men det kommer aldrig jag att göra. De har några SM-tecken men för mig är NIF störst inom smålandsbandyn historiskt sett. Jag kommer även i fortsättningen se matcher i Stinsen med mitt lag, Nässjö IF, intresset går liksom aldrig ur.

Som en hyllning till Röda Bollens historia och Karl-Erik med kamraters insatser för föreningen har RB tagit fram t-shirten som syns på bild (begränsad upplaga) som nu finns att införskaffa i RB-shoppen eller på kansliet Blå Knutens öppettider, mån-fre 8-12.
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter